Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Представники місцевих органів влади роздавали киянам інструкцію з вказівками «як поводитися з американцями»

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що перед візитом президента США Джозефа Байдена киянам роздавали інструкцію з вказівками, як правильно комунікувати з американцями, що можна робити, а що — ні. Автори повідомлень додають так звану листівку з вказівками. Це — неправда. 

У Центрі стратегічних комунікацій зазначили, що таких листівок українська влада не створювала, адже вони сфабриковані. Крім цього, інструкція сповнена орфографічних та лексичних помилок, наприклад: «не потрібно бігти нього» чи «як повинен вести українець при зустрічі». Це свідчить, що автори повідомлень скористалися автоматичним перекладом для створення нібито офіційної листівки від місцевих органів влади.

Щобільше, заздалегідь про зустріч із президентом США українське керівництво не повідомляло. Автори створили цю «листівку» уже під час того, як про візит офіційно заговорили. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти хочуть висміяти українців та виставити їх недолугими. Нібито українське керівництво напередодні поїздки Джо Байдена до України попіклувалося, щоби українців не висміювали. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись