Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тактику переходу на особистості

Перехід на особистості — тактика пропаганди, назва якої походить від латинського вислову «Argumentum ad hominem (Argumentum ad personam)» — «аргумент, спрямований на людину». Пропагандисти вдаються до особистісних нападів на опонента, коли не можуть спростувати його аргументи. У такий спосіб програшну ситуацію намагаються перетворити на «перемогу» через приниження опонента та відвернення уваги від основної теми.

До прикладу, подружжя російських пропагандистів Євген Попов та Ольга Скабєєва вдаються до такої тактики у своєму телешоу «60 хвилин про головне». У студію часто запрошували гостей, які нібито мали представляти Україну та українців. Щойно аргументи цих гостей не влаштовували ведучих, ті вдавались до маніпуляцій та переходу на особисте:

  • явної або завуальованої образи власне співрозмовників;
  • маніпулятивного використання фраз на кшталт «як розумна людина, ви не можете суперечити твердженню ….»; тобто для співрозмовника створюють фальшиву дилему або погодитись із пропонованим неприйнятним твердженням, або сперечатись чим суперечити твердженню «як розумна людина»;
  • недоречного апелювання до авторитету на кшталт «ви не праві, бо ми [в Росії] краще знаємо, що відбувається в Україні… »; тобто подальша аргументація пропаганди будується на логічній хибі.

У такий спосіб російські пропагандисти в ефірі національного телеканалу формували образ українців як недолугих, неосвічених, смішних, безпорадних, «меншовартісних».

Також цю тактику використовує представниця російського МЗС Марія Захарова, якщо росіяни не можуть аргументовано, відповідно до норм міжнародної дипломатії відповісти на заяви іноземних лідерів. До прикладу, на слова польського прем’єрміністра Матеуша Моравецького, що Росія становить загрозу для Польщі та Європи, Захарова реагує особистісними випадами проти нього.

Тактику переходу на особистості часто поєднують із тактиками висміювання та підміни понять.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись