Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні хочуть позбавити пенсії усіх, хто живе на тимчасово окупованих територіях чи виїхав до Росії

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в українському сегменті твітера. У повідомленні йдеться, що в Україні нібито збираються позбавити пенсій тих, хто виїхав до Росії або проживає на тимчасово окупованих територіях. Автори стверджують, що це є однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Це — маніпуляція.

Фактчекери проєкту StopFake звернули увагу на цей кейс та після його дослідження визначили, що така маніпуляція з’явилася на тлі появи законопроєкту про зміну порядку виплат пенсій особам, які скоїли злочин проти основ національної безпеки України, а також після винесення на обговорення проєкту наказу Мінфіну України «Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання». Користувачі соцмереж спотворили основні положення законопроєкту та проєкту Мінфіну. 

У законопроєкті йдеться про припинення грошової виплати особам, яких засудили за злочини проти основ національної безпеки. До цієї категорії осіб входять ті, хто посягав на територіальну цілісність і суверенітет України або хто здійснював колабораційну діяльність і співпрацював з окупантами. Тобто не йдеться про всіх, хто не з власної волі опинився в російській окупації. 

Інший документ від Міністерства фінансів України регулює процес перевірки та актуалізації інформації про отримувача пенсії від Мінсоцполітики, Мін’юсту, МВС та решти відомств. Наприклад, Мінфін перевірятиме й оновлюватиме інформацію про смерть отримувача пенсії або про групу інвалідності тощо. В Україні пенсії продовжують виплачувати громадянам, які проживають на тимчасово окупованих територіях або ж які виїхали за кордон. Щодо так званої вимоги Міжнародного валютного фонду, то її зовсім не існує.

Обидва документи аж ніяк не спрямовані на те, щоб позбавити пенсій українців, які мешкають на тимчасово окупованих територіях країни, або тих, хто виїхав до Росії. Ба більше, документи ще не ухвалені та перебувають на стадії обговорення.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись