Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Володимир Зеленський визнав, що «не планував виконувати Мінські домовленості» й «хотів воювати»

Такий фейк поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що Володимир Зеленський нібито «зізнався, що не планував виконувати Мінські угоди» і що «мир не входив до планів України». Автори повідомлень посилаються на інтерв’ю Зеленського французькому виданню «Le Figaro» та німецькому журналу «Der Spiegel». Це — неправда. 

Аналітики проєкту StopFake звернули увагу на цей кейс та встановили, що під час інтерв’ю Зеленський не робив ніяких заяв про те, що «мир не входив до планів України». Навпаки, український Президент вкотре наголосив, що саме Росія не дотримувалася угоди та поступово загострювала конфлікт.. 

Відповідаючи на запитання про ефективність та доцільність Мінських угод, Зеленський зазначив, що документ склали так, аби заморозити російське вторгнення у Донецькій та Луганській областях. На його думку, угоди неможливо виконати без втрати українських територій. Відтак, повністю дотриматися Мінських угод не було можливо для задоволення потреб обох сторін. Окрім того, Зеленський не казав, що він хотів війни та намагався її спровокувати. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти виправдовують неспровоковане вторгнення Росії на територію України. Нібито українське керівництво на чолі з Зеленським хотіло воювати та провокувало Росію на вторгнення. У такий спосіб росіяни прагнуть виставити Україну агресором, від якої потрібно було захищатися.

Нагадаємо, Мінські угоди (домовленості) — це серія трьох документів, які були підписані протягом 2014-2015 років. Документи передбачали кроки для врегулювання війни на території Донецької та Луганської областей. Зокрема туди входили пункти про припинення вогню, надання особливого статусу тимчасово окупованим Росією територіям. «Детектор медіа» також аналізував меседж російської пропаганди, в якому йшлося, що Україна могла б уникнути війни, якби дотримувалася Мінських угод. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись