Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна могла б уникнути війни, якби дотримувалася Мінських домовленостей

Таку тезу поширюють анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що якби Київ дотримувався Мінських домовленостей, то повномасштабної війни б не було. Мовляв, Україна нібито хотіла «злити» Донбас і спровокувала Росію на вторгнення за вказівкою «західних кураторів». Повідомлень на цю тему в телеграмі стало більше після висловлювань прессекретаря білоруського Міністерства закордонних справ Анатолія Глаза. Він заявив, що нібито Мінські домовленості «добре виконали свою роль», а саме допомогли «зупинити ескалацію конфлікту». 

Поширюючи такі меседжі, російська пропаганда вкотре намагається перекласти провину за вторгнення з Росії на Україну. Мовляв, якби Україна не порушувала обіцянок, все було б добре. У такий спосіб Росія змінює реальність. Проте саме Росія неодноразово порушувала Мінські домовленості та напала на Україну. Крім цього, Мінські домовленості не зупинили ескалацію, а лише відклали її на певний час. 

Нещодавно на тему Мінських домовленостей висловився й звинувачений у державній зраді колишній народний депутат проросійської партії «ОПЗЖ» Віктор Медведчук в етері білоруського державного телебачення. Зокрема, Медведчук повторив наративи, які поширював упродовж останніх років. Мовляв, Україна «бомбила Донбас» і всіляко ухилялася від реінтеграції територій «заради голосів» на виборах. При цьому, він представляє себе одним можливим посередником для успіху перемовин між Україною та Росією. Й стверджує, що з Мінськом нічого не вийшло за його посередництва, за його словами, бо він не мав впливу на його виконання. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись