Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський «не розуміє за що воюють українці»

Таку тезу поширюють російські медіа. Мовляв, «без західних кураторів» Зеленський нарешті «сказав правду» і звернувся до українців. Автори повідомлень стверджують, що президент України «не розуміє за що вони (українці, — ред.) воюють», оскільки у них є лише «кредити», а тепер ще й мобілізація. Це — фейк. 

Аналітики StopFake запевняють, що Зеленський справді вживав таку фразу, однак вона стосувалася не українців. Президент адресував її росіянам. У своєму зверненні за 28 вересня 2022 року він сказав:

«Хочете жити — біжіть. Хочете жити — здавайтесь у полон. Хочете жити — боріться на своїх вулицях за свою свободу. У вас і так усе забрали. Чи у когось з вас є нафтові вишки? Є палаци? Є виноградники? Можливо, у вас є яхти? Чи якийсь банк? За що ви взагалі боретесь? У вас тепер тільки кредити, щось ввечері пожерти й тепер — мобілізація. Боріться за своє! Не лізьте на нашу землю, у нашу душу та у нашу культуру». Російські видання, що поширюють цей фейк, навмисно не залишають посилання на повну версію звернення, оскільки тоді стає зрозуміло, кого насправді має на увазі Зеленський.

Російський агітпроп часто вириває фрази українських політиків із контексту. У такий спосіб він прагне деморалізувати українців та показати їм, що нібито українській владі байдуже до народу, на відміну від російської. Також пропагандисти намагаються перекласти відповідальність за злочини росіян на Україну. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись