Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Поляків закликають «захистити споконвічні польські землі в Україні»

Російські пропагандисти поширюють інформацію, що у Польщі, а саме у Варшавському метро нібито можна побачити соціальну рекламу з закликом «захистити споконвічно польські землі в Україні». Автори дописів стверджують, що в такий спосіб Польща готується до захоплення західних областей України. Це — фейк.

Аналітики проєкту VoxCheck дійшли висновку, що плакати є несправжніми. Про це свідчить посилання, розміщене на плакаті. Воно є недійсним, оскільки замість зазначеного у посиланні WKU згідно з оновленим польським законодавством має бути WCR. Причиною цьому є те, що Військові комендатури (WKU) у Польщі замінили на Центри військового комплектування (WCR), що займаються набором добровольців на військову службу. Крім того, у коментарі для Укрінформу директор офісу оренди та реклами варшавського метро Ґжеґож Попєляж повідомив, що таких оголошень у метро немає. За основу для фейкових плакатів пропагандисти взяли старе оголошення 2018 року щодо набору добровольців до польської армії. 

Російський агітпроп часто лякає «швидким наступом» Польщі на західні землі, відвертаючи увагу від власних злочинів безпідставними звинуваченнями. «Детектор медіа» вже досліджував дезінформацію, повʼязану з цією темою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись