Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Міністр оборони Великої Британії заявив, що війна в Україні «виснажила Європу»

Таку маніпуляцію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що очільник Міністерства оборони Великої Британії Бен Воллес нібито констатував факт, що «допомога Україні значно послабила обороноздатність європейських країн». Крім цього, згідно з повідомленнями, керівник відомства нібито «визнав», що в Європі забезпеченість боєприпасами «дуже низька». Такі заяви міністр оборони Великої Британії, мовляв, зробив 16 лютого під час інтерв’ю британському радіо BBC Radio 4. Це — маніпуляція.

Фактчекери проєкту StopFake звернули увагу на цей кейс та після його дослідження визначили, що пропагандисти вирвали цитати міністра з контексту, повністю спотворивши зміст сказаного.

Насправді ж, в інтерв’ю BBC Radio 4 Бен Воллес заявив, що війна Росії проти України показала вразливість оборони всієї Європи. Зараз, зі слів міністра, європейські країни розплачуються за роки скорочення військового бюджету, коли доводилося економити на боєздатності армії, оборонній інфраструктурі та на її технічному обслуговуванні. 

Тобто йдеться зовсім не про те, що підтримка України нібито «виснажила» чи «викликала проблеми» у збройних силах країн Європи. Міністр оборони Великої Британії вважає, що проблема вразливості оборонної системи Європи пов’язана зі скороченням військового бюджету та іншими процесами в минулому.

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти хочуть переконати аудиторію, що допомога Україні роззброює інші країни, відтак вони залишаються без нічого та стають слабкі. У такий спосіб пропагандисти хочуть стимулювати інші держави не надсилати Україні зброю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись