Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Окупанти поширили документ про підготовку київських шкіл до надзвичайного стану

У мережі поширили фейковий документ, надісланий нібито від Департаменту освіти та науки міста Києва. У ньому йдеться, що навчальні заклади Києва нібито готуються передати приміщення у користування Сил оборони для подальшого створення військово-польових шпиталів. Мовляв, загроза ескалації на київському напрямку «висока». Окрім цього, в «документі» є пункт про передання списку контактних даних юнаків, які досягли 17-річного віку.

У Департаменті освіти та науки міста Києва кажуть, що жодних наказів про передання закладів освіти столиці під керівництво будь-яких інших органів не видавалося. Працівники Департаменту також заявили, що всі навчальні заклади Києва працюють у звичайному режимі, а працівники перебувають на робочих місцях та виконують свої обов'язки.

У Департаменті переконані, що поширення фейкового документа свідчить про спробу росіян посіяти паніку серед українців напередодні річниці повномасштабного вторгнення. Водночас пропагандисти намагаються вкотре підживити наратив про мобілізацію підлітків, зокрема й у фейковому документі. Нібито нікому уже воювати, тож українське керівництво мобілізує навіть юнаків. 

«Детектор медіа» раніше спростовував фейк, у якому, мовляв, неповнолітніх юнаків не випускають за кордон, бо їх скоро мобілізуватимуть. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись