Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Представники місцевих органів влади роздавали киянам інструкцію з вказівками «як поводитися з американцями»

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що перед візитом президента США Джозефа Байдена киянам роздавали інструкцію з вказівками, як правильно комунікувати з американцями, що можна робити, а що — ні. Автори повідомлень додають так звану листівку з вказівками. Це — неправда. 

У Центрі стратегічних комунікацій зазначили, що таких листівок українська влада не створювала, адже вони сфабриковані. Крім цього, інструкція сповнена орфографічних та лексичних помилок, наприклад: «не потрібно бігти нього» чи «як повинен вести українець при зустрічі». Це свідчить, що автори повідомлень скористалися автоматичним перекладом для створення нібито офіційної листівки від місцевих органів влади.

Щобільше, заздалегідь про зустріч із президентом США українське керівництво не повідомляло. Автори створили цю «листівку» уже під час того, як про візит офіційно заговорили. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти хочуть висміяти українців та виставити їх недолугими. Нібито українське керівництво напередодні поїздки Джо Байдена до України попіклувалося, щоби українців не висміювали. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join