Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У сюжеті CBS News зафіксували, що Джо Байден купує книжки про деменцію

Анонімні телеграм-канали та російські медіа поширюють відео з президентом США Джо Байденом, який нібито розглядає книжки в розділі «вправи для мозку від деменції». На відео зображена табличка «вправи для мозку від деменції» («brain exercises for dementia»). Автори дописують, що це зафіксували журналісти в одному зі своїх сюжетів. Це — брехня. 

Фактчекери VoxCheck взялися за цей кейс і встановили, що відео змонтоване. Оригінальне відео записали CBS News ще у 2012 році, і на ньому немає таблички про деменцію. В самому сюжеті показують ще тодішнього віцепрезидента Джо Байдена, який завітав до нового магазину Costco у Вашингтоні. На відео можна побачити, що Байден розглядає дитячі книжки, а таблички про деменцію поряд немає. 

Деменція — синдром, якому притаманна втрата когнітивних функцій людини, тобто функції мислення, пам’яті та здатності робити повсякденні справи. Здебільшого деменція проявляється в похилому віці. Власне так пропагандисти натякали, що Джозеф Байден хворий і він, наприклад, уже не може обіймати посаду президента. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись