Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці «хочуть бачити» Путіна своїм президентом

Таку тезу поширили російські медіа, цитуючи пропагандистку, представницю Міністерства закордонних справ Росії Марію Захарову. На одному з брифінгів вона заявила, що українці, мовляв, таємно «захоплюються» Путіним і хочуть, аби він став ще й президентом України. 

Фактчекери проєкту StopFake проаналізували кейс і визначили, що така теза — безпідставна. Захарова вкинула інформацію без жодних доказів чи конкретних фактів. Насправді немає підтверджень того, що українці могли б «захоплюватися Путіним» або хотіли б собі такого президента. Наприклад, фонд  «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова проводили опитування про ставлення українців до президента Росії. Згідно з ним 82,2% респондентів погодилися з твердженням, що «Путін — це Гітлер сьогодні». Тобто більшість українців не вбачають у Путіні «лідера».

У такий спосіб пропагандисти хочуть показати, що українці, мовляв, насправді не підтримують своєї влади, а солідарні з росіянами та їхніми політиками й водночас підтримують Росію в її агресії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись