Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Українці «хочуть бачити» Путіна своїм президентом

Таку тезу поширили російські медіа, цитуючи пропагандистку, представницю Міністерства закордонних справ Росії Марію Захарову. На одному з брифінгів вона заявила, що українці, мовляв, таємно «захоплюються» Путіним і хочуть, аби він став ще й президентом України. 

Фактчекери проєкту StopFake проаналізували кейс і визначили, що така теза — безпідставна. Захарова вкинула інформацію без жодних доказів чи конкретних фактів. Насправді немає підтверджень того, що українці могли б «захоплюватися Путіним» або хотіли б собі такого президента. Наприклад, фонд  «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова проводили опитування про ставлення українців до президента Росії. Згідно з ним 82,2% респондентів погодилися з твердженням, що «Путін — це Гітлер сьогодні». Тобто більшість українців не вбачають у Путіні «лідера».

У такий спосіб пропагандисти хочуть показати, що українці, мовляв, насправді не підтримують своєї влади, а солідарні з росіянами та їхніми політиками й водночас підтримують Росію в її агресії. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join