Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Під час липневих протестів у Франції люди використовували українську зброю

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під час липневих протестів у Франції мітингарі використовували зброю, яку до того передав Україні Захід. Приводом до масових заворушень стало ймовірне умисне вбивство поліціянтом 17-річного підлітка у передмісті Парижа. У публікаціях натякають, мовляв, в Україні займаються незаконним збутом зброї та «підбуренням» людей до насильства. Автори посилаються на матеріал одного з французьких видань і додають скриншот. 

Німецька група фактчекерів Correctiv за підсумками дослідження заявила, що жодного матеріалу на тему збуту української зброї для протестів у Франції вони не знайшли. Аналітики пояснюють, що це просто вкид, адже за допомогою зворотного пошуку в Google фахівцям вдалося дослідити імовірний «скриншот» матеріалу. З’ясувалося, що фейкороби наклали на фото зброї текст і видали його за журналістський. Проте це випадкове зображення з мережі жодного стосунку ні до французького видання, ні до української зброї не має. 

Публікуючи подібні фейки, пропагандисти вкотре хочуть показати українців як невдячних провокаторів, що хочуть дестабілізувати ситуацію в Європі.Мовляв, українці перепродають зброю на чорному ринку і вона потрапляє в руки злочинцям. У такий спосіб автори підривають авторитет української влади та намагаються зірвати майбутні поставки збройної допомоги з країн НАТО. Адже насамперед такі фейки таргетують на західну аудиторію та лідерів, щоб вселяти зневіру до дій України. 

Нещодавно ми спростували фейк про так званий «незаконний збут» зброї до Африки. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись