Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Що пропагандисти писали про саміт НАТО у Вільнюсі

Пропагандисти знецінювали новини й маніпулювали інформаційними приводами, щоб збільшити недовіру України до партнерів.  

Дванадцятого липня у Вільнюсі закінчився дводенний саміт НАТО. На ньому було ухвалено пакет рішень із трьох елементів щодо України. Зокрема, союзники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу, і погодились вилучити з процедури вступу вимогу про виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). За їхніми словами, це змінить шлях України з двокрокового процесу на однокроковий. Пропагандисти не змогли оминути такий великий інфопривід. «Детектор медіа» підготував добірку їхніх меседжів.

  1. Саміт став провальним для України

На заяви західних лідерів на саміті російські пропагандисти реагували з криками «Провал!» та звинувачували в цьому Президента України Володимира Зеленського. Пропагандисти просували думку, що саміт Альянсу нічого не приніс Україні. Мовляв, у НАТО не пустили, нової зброї не дали, а Зеленський своїми різкими заявами всіх відштовхнув настільки, що з ним навіть фотографуватися не хотіли. Пропагандисти вихоплювали з потоку новин лише ті, які були зручними для них. 

Нагадаємо, що, хоча на саміті й не прозвучало конкретики щодо того, коли та за яким чітким планом Україна може приєднатися до НАТО, проте нашій державі дозволили оминути процедуру Плану дій щодо членства. Тобто теоретично прискорити вступ. Крім того, на саміті ухвалили Декларацію країн «великої сімки», де йдеться про гарантії безпеки для України, на що пропагандисти відреагували криками про «зовнішнє управління» та «здачу» України Заходу. Також ми отримали нові види зброї від низки країн-учасниць НАТО. 

2. Іноземна преса проігнорувала саміт

Пропагандисти намагались показати, нібито іноземна преса  проігнорувала саміт, а отже взагалі втомилась від теми України. 

Вони регулярно використовують добірки фейкових і справжніх обкладинок іноземних медіа чи перекручують матеріали закордонних видань. Головна мета таких добірок — підтвердити нібито незалежними джерелами, що картина світу, яку малюють пропагандисти, є правдивою. Напередодні саміту НАТО вони, наприклад, цитували статтю фінського суспільного мовника Yle про українських біженців, яких хочуть позбавити соціальної допомоги. При цьому пропагандисти не давали посилання на першоджерело. А насправді останні публікації на сайті Yle були прихильними до українців, які отримали притулок у Фінляндії.

Загалом, тема саміту НАТО в іноземних медіа стала помітним інфоприводом. І про неї писали би, навіть якби там не говорили про Україну, оскільки це міжнародна зустріч найвищого рівня. Зокрема, про цей захід активно писали медіа як у США, так і в країнах Європи.

3. Зеленський лобіював на саміті введення військ Польщі та Литви до України, однак НАТО на це не погодилось

Під час саміту НАТО традиційний меседж пропагандистів про Польщу, яка нібито хоче захопити Україну, набув нового відтінку. Зокрема, вони лякали свої аудиторії ймовірним введенням польських та литовських військ до України. Мовляв, Зеленський вимагав цього в НАТО, але йому відмовили. 

Це — чергова вигадка пропагандистів. По-перше, вони намагаються переконати прихильників Росії в тому, що не лише Росія — агресор. По-друге, наголосити на тому, що в Сил оборони України більше немає можливості протистояти Росії, а отже, перемога Росії — близько. По-третє, зіграти на страхах українців втратити незалежність. По-четверте, знецінити допомогу Польщі й Литви, які є одними з головних партнерів України у протидії агресії Росії. «Детектор медіа» писав про це раніше.

4. НАТО зменшує фінансування для України внаслідок «провального контрнаступу»

Пропагандисти стверджували, що західні лідери, чиїх імен вони так і не назвали, начебто заявили під час саміту НАТО, що планують скоротити розміри допомоги Україні. Мовляв, це результат «провального контрнаступу», що почався в лютому. 

Це — фейк. Інформації про подібні заяви ані в українських, ані в іноземних медіа немає. Крім того, тема контрнаступу рідко звучала в офіційних виступах і публікаціях учасників саміту НАТО. Поширюючи такі фейки, їхні автори намагалися підірвати довіру українців до НАТО. 

5. Громадяни країн НАТО не хочуть бачити Україну в Альянсі

Пропагандисти поширювали твердження, начебто Україна не отримала гарантій вступу до Альянсу, тому що громадяни країн-членів НАТО не хочуть її там бачити.

У таких публікаціях пропагандисти посилаються на результати соціологічних опитувань. У цьому випадку, зокрема, вони маніпулювали опитуванням, проведеним на замовлення польської газети Rzeczpospolita. В оригінальній статті з результатами опитування, 47% респондентів не погодилися, щоб Україну негайно прийняли в НАТО. Однак інфографіка зі статті у Rzeczpospolita є лише ілюстрацією одного питання із соціологічного опитування. І далі в оригінальній статті йдеться про те, що поляки усвідомлюють важливість України як частини архітектури безпеки НАТО і не проти того, щоб Україна ввійшла до Альянсу згодом. Це цілком співзвучно з позиціями перших осіб держав-членів НАТО. На саміті у Вільнюсі Генеральний секретар Єнс Столтенберг заявив, що всі члени Альянсу та їхні союзники одноголосні в тому, що Україна рано чи пізно стане членом НАТО.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись