Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Якщо США нададуть Україні касетні боєприпаси, то Росія буде змушена їх застосовувати у відповідь на території України

Анонімні телеграм-канали та російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, повідомляють, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив в інтерв’ю, що «в разі постачання США касетних боєприпасів Україні ЗС РФ будуть змушені використовувати аналогічні засоби ураження». Це — маніпуляція.

Фактчекери Центру стратегічних комунікацій дослідили цей кейс. У травні 2022 року правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала звіт, у якому йдеться про те, що росіяни застосовують на території України щонайменше 6 видів касетних боєприпасів. Росія обстрілювала ними Харків, Суми, Запоріжжя та інші міста. 8 квітня 2022 року росіяни використали балістичну ракету «Точка-У» з касетною бойовою частиною та завдали нею удару по залізничному вокзалу Краматорська. Тоді загинуло 54 дорослих і 7 дітей.

У такий спосіб російські пропагандисти перекладають відповідальність за злочини Росії на Україну та виставляють себе постійною жертвою «агресії». Мовляв, Україна атакує першою, тож Росії доведеться застосовувати касетні боєприпаси у відповідь. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Україна здійснює фальшиві атаки на ядерні об’єкти, щоб дискредитувати російські війська.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись