Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Володимира Зеленського освистали під час візиту до Чехії

У польському сегменті фейсбуку поширюють відеозапис візиту Президента України до Праги. Під час зустрічі з Президентом Чехії Петром Павлом Зеленського буцімто освистали. Відео також супроводжується підписом: «Телебачення цього не покаже! Зеленського освистали в Чехії». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Demagog. Володимир Зеленський справді зустрівся з Президентом Чехії Петром Павлом 6 липня 2023 року, проте його ніхто не освистав. Відео, поширене у фейсбуці, — відредаговане. Оригінальний запис із зустрічі виклали CNN Prima News, на фоні чути тільки музику.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати допомогу Чехії, переконати всіх у тому, що захід уже втомився від війни й не на боці України. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Зеленський звернувся до французів на тлі протестів та заявив, що спокій повернеться з Україною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись