Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський звернувся до французів на тлі протестів та заявив, що спокій повернеться з Україною

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, та в російському сегменті твітеру поширюють інформацію про те, що Зеленський нібито звернувся до французів на тлі протестів у Франції. Він буцімто сказав, що багато років Україна намагалася вступити в НАТО, а зараз дивиться на Марсель, що горить, і хоче запитати: «Як вам без України? Справляєтесь? Забудьте про гордість, прийміть нашу допомогу, і спокій повернеться на вулиці ваших міст». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Stop Fake. Ця цитата — вигадана. У тексті немає посилання на джерело, а такого звернення не існує на офіційних сторінках президента України. Останнього разу Володимир Зеленський говорив з Емманюелем Макроном на початку червня, а протести у Франції розпочалися 28 червня.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Володимира Зеленського та погіршити відносини України із західними партнерами. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що згідно з польською статтею, 95% українських біженців не повернуться додому.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись