Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Екслейтенант Скотт Беннетт заявив, що під керівництвом США в Україні створювали біологічну зброю

У грузинському сегменті фейсбуку поширюють фрагмент інтерв’ю американського екслейтенанта Скотта Беннетта, яке він дав іранському медіа Press TV. Беннетт розповідає, що під керівництвом США на території України нібито виробляли біологічну зброю. Цей процес почався у 2005 році зі створення організації 501C3, яка потім трансформувалася в компанію «Метабіота», котру фінансувала компанія, очолювана Хантером Байденом. Також Скотт Беннетт заявив, що адміністрації Обами та Байдена збирали ДНК слов’янського населення, щоб створити проти нього біологічну зброю. Це — фейк.

Кейс дослідили фахівці проєкту Myth Detector. Заяви екслейтенанта Скотта Беннетта повторюють кремлівські фейки та маніпуляції про біолабораторії в Україні. Його слова про те, що ДНК слов'янських народів збирали для створення біологічної зброї проти них, є бездоказовими. Також докази того, що компанія «Метабіота» причетна до створення біологічної зброї, не є доведеними.

Професор Олівер Джонс, керівник відділу біологічних наук і харчових технологій в Університеті RMIT у Мельбурні (Австралія), відреагував на заяву і пояснив, що люди занадто генетично схожі, тому технічно неможливо створити біоагенти, які вибірково знищували б тільки слов'янський ген.

У 2005 році Україна та Америка підписали угоду про співпрацю у сфері біозахисту. Вона називається «Угода між Міністерством охорони здоров'я України та Міністерством оборони Сполучених Штатів Америки стосовно співробітництва у галузі запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані в ході розробки біологічної зброї».

Російський агітпроп систематично поширює фейки та маніпуляції про розроблення біологічної зброї в Україні. Це є частиною наративу, що «Захід керує Україною». В Україні ніколи не існувало американських біолабораторій. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що США проводять військово-біологічні дослідження в Україні з вірусом пташиного грипу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись