Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні для вагітних жінок створили військову форму, аби відправляти їх на фронт

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що в Україні нібито мобілізують вагітних жінок і для цього пошили спеціальну форму. А доказом є скриншот із сайту УНІАН, де йдеться про нову форму для військовослужбовиць. Це — маніпуляція.

Як зазначають фахівці проєкту VoxCheck, мобілізація жінок в Україні є виключно добровільною. А створювати форму для військовослужбовиць, зокрема й вагітних, волонтери почали на запит самих жінок у війську. УНІАН опублікував новину про створення форми для жінок, її представили в ефірі марафону «Єдині новини».

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати владу та залякати українське суспільство. Мовляв, росіяни перемагають на полі бою, людей в українській армії не вистачає, тож почали мобілізувати вагітних жінок. Раніше «Детектор медіа» спростовував маніпуляцію, що через «величезні втрати» в регіонах України нібито почалась загальна мобілізація.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись