Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Через «величезні втрати» в регіонах України почалась загальна мобілізація

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито новини про необхідність чоловікам в Івано-Франківську та Києві прийти до військкомату впродовж 10 діб, якщо вони не отримували особистих повісток, є підтвердженням «величезних втрат» ЗСУ. Автори таких дописів додають, що Україна робить це «задля членства в НАТО», коли в народі «зростає спротив щодо режиму». Це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони стверджують, що в Україні триває загальна мобілізація через воєнний стан. Поява наказів окремих територіальних Центрів комплектації (ТЦК) не є чимось новим, а слугує для повторного сповіщення військовозобовʼязаних. В Івано-Франківську пояснили, що подібний наказ надається в разі продовження воєнного стану. Як і раніше, мобілізації підлягають військовозобовʼязані українці віком від 18 до 60 років, які не мають відстрочки. 

Поширюючи такі маніпуляції, пропагандисти спотворюють реальність та намагаються викликати недовіру українців до влади. Крім того, вони хочуть підняти паніку та переконати всіх у тому, що Росія перемагає на полі бою. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись