Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Сім країн ЄС пропонують «скасувати демократію» задля «розпалювання конфлікту в Україні»

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито деякі країни-члени Євросоюзу пропонують «скасувати демократію» задля «розпалювання конфлікту в Україні». Як доказ вони наводять спільну заяву міністрів закордонних справ Німеччини, Бельгії, Люксембургу, Нідерландів, Румунії, Словенії та Іспанії, опубліковану в Politico. Це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони наголошують, що насправді в заяві під назвою «Час для прийняття більшої кількості рішень більшістю у зовнішній політиці ЄС» згадані міністри закликають Євросоюз «більш широко використовувати» голосування кваліфікованою більшістю у питаннях зовнішньої та безпекової політики ЄС. На їхню думку, справжні виклики, повʼязані з російською агресією проти України, та високі ризики в галузі безпеки для країн-членів ЄС передбачають оперативне реагування та функціювання всіх інституцій ЄС. Станом на зараз значна більшість рішень, що стосуються зовнішньої політики ЄС, вимагає одностайності, що в деяких випадках, як зазначається в публікації, може вповільнити реакцію Євросоюзу. 

Про жодне «скасування демократії» в матеріалі не йдеться. Фахівці StopFake зазначають, що Угода про Європейський Союз (Treaty on European Union) передбачає, що Рада ЄС залежно від питання може приймати свої рішення голосуванням простої більшості (14 голосів «за»), кваліфікованої більшості або консенсусу (усі голоси «за»). Голосування кваліфікованою більшістю передбачає, що рішення вважається прийнятим за одночасного дотримання двох умов: 55% (15 з 27 країн-членів) проголосували «за», а кількість населення цих країн становить не менше 65% усього населення ЄС. Цей механізм також називають «правилом подвійної більшості». Міністри у своїй публікації наголошують, що вони не підтримують внесення змін до Угоди, а пропонують більш ефективно використовувати вже наявні інструменти. Також вони підтримують частіше використання принципу «конструктивного утримання», передбаченого пунктом 1 статті 31 тієї ж угоди. Згідно з ним, країна ЄС може утриматись від голосування щодо конкретної ініціативи, не блокуючи її.

Пропагандисти часто виривають іноземні публікації з контексту задля посилення меседжів російського агітпропу. В цьому випадку вони хочуть звинуватити українців в ерозії європейської демократії. Мовляв, через війну в Україні Євросоюз перетворився на маріонетку США та ігнорує думку країн, що не підтримують його позиції щодо війни. У такий спосіб вони також хочуть показати недоречність санкцій ЄС проти Росії. Проте наявність різних думок щодо російської агресії проти України навіть у рамках одностайного визнання Росії агресором є елементом справжньої демократії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись