Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Al Jazeera опублікував відеодобірку з гнівними коментарями українців у бік пасажирів батискафа «Титан»

Пропагандисти поширюють відео, яке нібито є добіркою, створеною телеканалом Al Jazeera. У ньому аналізують коментарі українців на тему загибелі членів екіпажу батискафа «Титан». Зокрема, згідно з ним, українці «масово звинувачують» пасажирів батискафа в марнотратстві. Як підтвердження таким висновкам автори відео використали такі «коментарі»: «Україні потрібна допомога, поки ці люди витрачають статки на тупі розваги», «250 тисяч доларів на "подивитись"? Не здивований, що вони зникли», «Поки вони тусуються, ми реально тонемо. Сподіваюсь, їх не врятують». Це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що відео несправжнє. Його автори навмисно використали логотип катарської телекомпанії та їх дизайн. Про те, що цей ролик не має жодного стосунку до Al Jazeera, повідомив офіційний англомовний акаунт компанії в твітері. Згідно з розʼясненням телеканалу, на фейк звернули увагу після звернення журналістів Reuters по коментар щодо нього. Представник компанії також наголосив, що пропагандисти вже використовували брендинг Al Jazeera для створення інших антиукраїнських фейків, зокрема повідомлення про те, що українських фанатів нібито затримали в Катарі за «пропаганду нацизму». 

Створюючи та поширюючи такі фейки, пропагандисти хочуть показати українців агресивними та невдячними. Мовляв, їм начхати на чуже горе, бо єдине, для чого їм потрібен Захід, — це гроші та зброя. Це підсилює антиукраїнські стереотипи в російському агітпропі задля виправдання злочинів росіян. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись