Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Кеннеді-молодший підтвердив розробку біозброї в Україні

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито кандидат у президенти США від Демократичної партії Роберт Кеннеді-молодший підтвердив існування в Україні біологічних лабораторій США, в яких працюють над розробкою різних видів біологічної зброї. Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxUkraine. Вони зʼясували, що Кеннеді-молодший взяв участь у дискусії з Ілоном Маском та Девідом Саксом, що відбулась 5 червня. На ній Сакс згадав про «сюрреалістичний випадок війни в Україні», коли заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд нібито підтвердила існування біолабораторій в Україні. Кеннеді-молодший підхопив це і додав, що вона нібито заявила про існування в Україні мережі американських лабораторій для розробки біозброї. Аналітики наголошують, що Кеннеді-молодший має сумнівну репутацію в американському політикумі, оскільки останні 15 років є активним антивакцинатором. Він поширював неправдиві заяви про вакцини під час пандемії COVID-19 і пропагував лікування коронавірусу недоведеними методами. Через це у 2021-2022 роках сторінки діяча та повʼязаних із ним організацій  було заблоковано в соцмережах, однак завдяки статусу кандидата в президенти інстаграм відкрив доступ до його особистого акаунту.

Інформацію про те, що Нуланд нібито підтвердила розробку біозброї, було спростовано раніше. Після її заяв на цю тему Державний департамент наголосив, що у них Нуланд мала на увазі українські лабораторії діагностики та біозахисту, що відрізняються від обʼєктів біологічної зброї. Крім того, Міністерство охорони здоровʼя України зазначало, що на території України немає «американських лабораторій», а ті лабораторії, які є, призначені для виявлення збудників інфекційних хвороб. 

Поширюючи заяви «зручних іноземців», таких як Кеннеді-молодший, пропагандисти надають хибну верифікацію своїм твердженням. Крім того, у такий спосіб вони повторно хочуть виправдати агресію проти України. Мовляв, війну почали, щоб знищувати біолабораторії, що становили загрозу російській безпеці. Однак «Детектор медіа» неодноразово спростовував ці меседжі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись