Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Київ увійшов у десятку найгірших міст для життя через «правління Зеленського та Кличка»

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито Київ увійшов у десятку найгірших міст для життя у світі згідно з рейтингом The Economist через недбале управління президента України Володимира Зеленського та мера міста Віталія Кличка. Це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони наголошують, що падіння рейтингу Києва відбулось не через правління Зеленського та Кличка, а через російську агресію проти України. У рейтингу, опублікованому 21 червня, The Economist справді помістив Київ у десятку найменш придатних для життя міст світу. Аналітики видання оцінювали умови життя у 173 містах згідно з такими категоріями: стабільність, охорона здоровʼя, культура, довкілля, освіта та інфраструктура. Згідно з рейтингом, Київ перебуває на 165 місці з індексом 44 бали зі 100. У розширеній версії рейтингу вказано, що оцінка Києва знизилась на 5,9% у порівнянні з 2021 роком «через збитки, завдані війною його стабільності, інфраструктурі та загальній придатності для життя». Аналітики The Economist також зазначають, що місто отримало лише 23,2 бали зі 100 в категорії «інфраструктура» через постійні російські обстріли. Крім того, російська агресія проти України вплинула на бали інших східноєвропейських міст, наприклад Варшави та Будапешта, через їх близьку відстань від зони бойових дій. У 2022 році видання взагалі виключило Київ із рейтингу через війну, тому у міста немає балів у низці категорій. 

Поширюючи такі маніпуляції, пропагандисти прагнуть перекласти відповідальність за агресію з агресора на жертву. Крім того, вириваючи з контексту іноземні матеріали, вони хочуть знайти хибну верифікацію своїм меседжам, сподіваючись на те, що люди не читатимуть їх повну версію. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись