Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Репарації Україні повинна виплачувати не Росія, а США

Пропагандисти в російських медіа стверджують, що винною в «затягуванні конфлікту» є не Росія, а США. Мовляв, саме тому Сполучені Штати повинні у майбутньому виплатити Україні репарації та відшкодувати відновлення руйнувань, «завданих американською зброєю». 

На цей меседж звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони наголошують, він є продовженням більш масштабного наративу про «агресивний колективний Захід» та «війну Росії з НАТО». Оскільки саме Росія напала на Україну, то вона й повинна відповісти за збитки українській економіці та інфраструктурі. Більше заяв на цю тему почало зʼявлятись після проведення Лондонської Конференції з відновлення України 21-22 червня. 

На думку StopFake, реакція пропагандистів зумовлена злістю на союзників України, які не лише не відійшли від планів з надання військової допомоги Україні, але й одноголосно підтримують економічну стабільність держави. Низка західних лідерів, а саме: держсекретар США Ентоні Блінкен, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, британський премʼєр Ріші Сунак, — і навіть Генасамблея ООН не лише визнали рішення про виплату репарацій Україні правомірним, а й усіляко підтримали пошук практичних механізмів для його реалізації. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись