Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський «узурпував» владу в Україні

Пропагандисти в російських медіа стверджують, що президент Володимир Зеленський «відмовився» від проведення виборів в Україні. Мовляв, у такий спосіб він «узурпував» владу та «начхав» на демократичні норми. Крім того, вони також наголошують, що Україна не йде на мирні перемовини з Росією нібито заради того, щоб «зберегти владу Зеленського». Це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони стверджують, що проведення будь-яких виборів під час воєнного стану заборонене Конституцією України (статтею 83 розділу IV) та Законом України «Про правовий режим воєнного стану» (статтею 19). Пропагандисти перекрутили коментар Зеленського у нещодавньому інтервʼю ВВС. Зеленський у ньому сказав, що виборів під час війни бути не може згідно із законодавством, однак він хоче, щоб у наступному році був мир. 

Аналітики проєкту також наголошують, що проведення виборів під час війни не є можливим з низки інших причин, серед яких, зокрема, знищена Росією інфраструктура, складність організації голосування для українських біженців за кордоном, а також безпекові ризики в разі ракетного удару в день голосування. За умови скасування воєнного стану наступні парламентські вибори мають відбутись у жовтні 2023 року, а президентські — навесні 2024.

Поширюючи меседжі про «узурпацію» влади, пропагандисти хочуть особисто дискредитувати Зеленського та викликати недовіру до нього. Крім того, у такий спосіб вони хочуть перекласти відповідальність за дії росіян на жертву російської агресії. Мовляв, у тому, що війна досі триває, винен лише Зеленський та його політичні амбіції. Однак саме російський злочинний режим є справжнім прикладом узурпації влади, адже нехтує своїм законодавством задля перебування однієї людини на посаді голови держави. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись