Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Іспанський журнал El jueves опублікував обкладинку, на якій Грета Тунберг сварить Володимира Зеленського

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють обкладинку нібито іспанського сатиричного журналу El jueves, на якій зображені президент України Володимир Зеленський та екоактивістка Грета Тунберг, котра сварить його через велику кількість втрат під час контрнаступу. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці Центру протидії дезінформації. На офіційних сторінках видання El jueves у соцмережах неможливо знайти випуск із такою обкладинкою. На обкладинці останнього випуску журналу, що вийшов 28 червня під №2.389 — 03, зображено президента Росії Путіна та ватажка ПВК «Вагнер» Пригожина.

Висміюючи президента України, російський агітпроп намагається показати, що його зневажають на Заході. Також російські пропагандисти прагнуть посіяти паніку серед українців через контрнаступ, з якого нібито сміються у Європі. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що журнал El jueves опублікував обкладинку, на якій українські військові відмовляються від контрнаступу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись