Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Іспанський журнал El jueves опублікував обкладинку, на якій українські військові відмовляються від контрнаступу

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нещодавно іспанський сатиричний журнал вийшов з обкладинкою з написом: «Який контрнаступ? Нам попереднє ще доїдати й доїдати!» На самій обкладинці зображені хробаки і скелет з амуніцією, який нібито символізує українського військового. Автори дописують, що весь світ насміхається з планів Зеленського про контрнаступ. Це — неправда. 

Фахівці Центру протидії дезінформації дослідили цей кейс і встановили, що такої обкладинки не існує. Останній наразі випуск вийшов 3 травня під номером №2387, тоді як на відредагованій обкладинці вказано №2388. На офіційному сайті журналу також такої обкладинки нема.

Ми неодноразово спростовували фейки, які стосуються підробних обкладинок на іноземних журналах/газетах. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Україна провалить контрнаступ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують фейкові обкладинки саме гумористичних журналів, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись