Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Каховська ГЕС була розрахована витримати ядерний удар, отже, вона «самозруйнувалася»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що насправді Каховську ГЕС будували з розрахунком, аби вона витримала ядерний удар і не зруйнувалася. Автори дописують, що ніхто «не винен» у руйнації дамби, адже це техногенний вплив довкілля. Вони мають на увазі, нібито Каховська ГЕС самозруйнувалася з часом. Також переконують, що росіяни начебто не причетні до підриву греблі. 

За цей кейс узялися фахівці проєкту «НотаЄнота», які визначили, що така теза — безпідставна. Вони розповіли, чому пропаганді вигідно вигадувати різноманітні версії теракту на ГЕС, і дійшли висновку, що так вона розмиває інформаційне поле, вкидаючи різні версії події. Далі фактчекери розповіли, що їхні колеги з проєкту Texty.org поспілкувалися з головним інженером проєкту інституту «Укргідропроект» Миколою Калініним. Власне, це підприємство й спеціалізується на проєктуванні об’єктів енергетики на річках. 

Експерт Микола Калінін пояснив, що Каховську ГЕС справді проєктували й будували так, аби вона змогла витримати ядерний удар ззовні. Тому будь-які тези, що вона якось сама зруйнувалася, абсолютно безпідставні. Далі він наголошує, що греблю будували так, щоб вона витримала будь-який удар ззовні, але не зсередини. На його думку, це були декілька одночасних вибухів зсередини. Тобто ГЕС була замінована зсередини самої будівлі та всього комплексу. А вибухи не було чутно, оскільки основний масив вибухівки був у внутрішніх приміщеннях ГЕС, нижче рівня землі. 

У такий спосіб агітпроп намагається вибілити російських силовиків та заперечити їхні злочини. Нібито Каховська ГЕС самозруйнувалася, бо «її час збіг». Що ще пропагандисти писали про про підрив дамби Каховської ГЕС, читайте в нашій добірці.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись