Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Каховська ГЕС була розрахована витримати ядерний удар, отже, вона «самозруйнувалася»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що насправді Каховську ГЕС будували з розрахунком, аби вона витримала ядерний удар і не зруйнувалася. Автори дописують, що ніхто «не винен» у руйнації дамби, адже це техногенний вплив довкілля. Вони мають на увазі, нібито Каховська ГЕС самозруйнувалася з часом. Також переконують, що росіяни начебто не причетні до підриву греблі. 

За цей кейс узялися фахівці проєкту «НотаЄнота», які визначили, що така теза — безпідставна. Вони розповіли, чому пропаганді вигідно вигадувати різноманітні версії теракту на ГЕС, і дійшли висновку, що так вона розмиває інформаційне поле, вкидаючи різні версії події. Далі фактчекери розповіли, що їхні колеги з проєкту Texty.org поспілкувалися з головним інженером проєкту інституту «Укргідропроект» Миколою Калініним. Власне, це підприємство й спеціалізується на проєктуванні об’єктів енергетики на річках. 

Експерт Микола Калінін пояснив, що Каховську ГЕС справді проєктували й будували так, аби вона змогла витримати ядерний удар ззовні. Тому будь-які тези, що вона якось сама зруйнувалася, абсолютно безпідставні. Далі він наголошує, що греблю будували так, щоб вона витримала будь-який удар ззовні, але не зсередини. На його думку, це були декілька одночасних вибухів зсередини. Тобто ГЕС була замінована зсередини самої будівлі та всього комплексу. А вибухи не було чутно, оскільки основний масив вибухівки був у внутрішніх приміщеннях ГЕС, нижче рівня землі. 

У такий спосіб агітпроп намагається вибілити російських силовиків та заперечити їхні злочини. Нібито Каховська ГЕС самозруйнувалася, бо «її час збіг». Що ще пропагандисти писали про про підрив дамби Каховської ГЕС, читайте в нашій добірці.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join