Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польські медіа: 95% українських біженців не повернуться додому

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах поширюють інформацію, буцімто на одному з найбільших польських новинних порталів Onet Wiadomości опублікували статтю, згідно з якою нібито 95% українських біженців уже не повернуться додому. Мовляв, у виданні прогнозують три сценарії розвитку демографічної ситуації в Україні на найближче майбутнє, згідно з якими в Україні залишиться 20-30 млн населення. Це — фейк.

Хоч автори дописів і додають посилання на портал, проте воно веде на його головну сторінку. Крім того, при пошуку цього матеріалу на Onet Wiadomości знайти його неможливо. Ба більше, на запит польською мовою «Українці не хочуть повертатись додому» пошуковик Google показує лише низку статей польських видань на тему того, як сильно українці хочуть повернутись до своєї країни, що суперечить головній ідеї фейку. Якби згадана стаття справді існувала, її точно можна було б знайти у польському медіапросторі.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти і далі намагаються дискредитувати українських біженців і створити хибне враження того, що за кордоном більше не хочуть підтримувати Україну саме через їхню поведінку, а Польща є основною «мішенню», бо прийняла найбільшу кількість біженців. «Детектор медіа» писав про інші фейки, пов'язані з польськими медіа, зокрема про фейкову обкладинку видання Dziennik Wschodni.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись