Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як працює шахрайська схема, спрямована на родичів українських військових

Підписниця проєкту «НотаЄнота» поділилася власним викриттям шахрайської схеми, спрямованої на родичів українських військових, які зникли і не виходять на зв’язок. Схему реалізовують у чатах для розшуку рідних. 

Зокрема, до них додається людина, яка представляється військовим. Вона може назвати бригаду з розрахунку, що ніхто цієї інформації не перевірятиме. За легендою, ця людина приїхала у психоневрологічний диспансер певного українського міста (називають різні міста) і там випадково нібито знайшла відділення з контуженими українськими військовими, яких утримують проти їхньої волі без доступу до контакту з рідними. Мовляв, вона відвідує ці палати і дає хабарі для їх звільнення. Це — підготовка підґрунтя для того, що людям у чаті доведеться платити «військовому» за визволення рідних.

Далі ця людина надсилає прізвища військових, яких вона нібито знайшла. Люди їй телефонують, надсилають фото рідних, сподіваючись на те, що вони є поза списком. В особистих розмовах ця людина не дає співрозмовнику висловитися та запевняє, що спілкувалася з воїнами і що вони перебувають у жахливому стані. Нібито лікарі нічого не хочуть розповідати і вимагають хабаря через «наказ згори». На завершення першого дня «військовий» запевняє, що не полишить цієї справи, бо в нього «теж є мама» і він не хоче, щоб вона шукала його так само. Після цього він надсилає фото воїнів у палаті. Як з'ясувалося, це фото кількарічної давнини, зроблені у Пскові (Росія). 

Далі «військовий» надсилає нові прізвища та заявляє, що головний лікар нібито викликав на нього військову прокуратуру, але він не залишить цю справу незавершеною. Згодом він надсилає голосове повідомлення з «легендою», у якому чутно тюремний сленг на фоні. Крім того, у чаті є кілька «спільників», які надсилають повідомлення вдячності «військовому» за «порятунок» їхніх рідних. А учасників чату, в яких виникають сумніви та питання щодо його діяльності, закликають видаляти з чату.

Це — шахрайська схема, що грає на емоціях людей. У ній помічається російський слід та збіги з меседжами російської пропаганди. Саме пропагандисти неодноразово намагалися дискредитувати українських військових, навмисно перебільшуючи масштаб проблеми та маніпулюючи питанням їхнього ментального стану. Мовляв, влада все замовчує, а Україна лишає своїх військових напризволяще. «Детектор медіа» вже писав про російські фейки щодо психічного здоров'я українських військових. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись