Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міноборони України визнало «успішне просування» російської армії на багатьох напрямках

Пропагандисти в російських медіа поширюють інформацію, буцімто Міноборони України визнало, що російська армія «просунулась у багатьох напрямках». Мовляв, таку заяву зробила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що пропагандисти створили фейк на основі нещодавнього допису Маляр у своєму телеграм-каналі. Хоч вона і згадала про наступ росіян на Авдіївському, Маріїнському, Лиманському та Сватівському напрямках, але нічого не писала про «успіхи» російської армії чи про те, що росіяни «займають нові території». Єдине оцінне судження, наявне в дописі, — це фраза «ситуація доволі складна». Навпаки, Маляр стверджує, що українські війська просуваються на кількох напрямках. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть дискредитувати українське Міністерство оборони та викликати в українців паніку. Мовляв, росіяни вже перемагають і навіть високопосадовці це визнають. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись