Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «заплановане підтоплення»

Російські пропагандисти по-різному пояснювали підрив дамби Каховської гідроелектростанції. Однак найпопулярнішою з версій виправдання вибуху є та, що Україна нібито здійснила «заплановане підтоплення» станції. Мовляв, у такий спосіб Збройні сили України хотіли перекрити «провали» на полі бою.

Насправді ж відповідальною за підрив дамби є саме Росія. Про це свідчить низка доказів, включно з даними іноземних медіа і розслідувачів, які аналізували сейсмічну активність навколо ГЕС, супутникові знімки і відкриті дані. 

Використовуючи такі фрази як «заплановане підтоплення», пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за дії та їх наслідки з агресора на жертву агресії. Окрім того, подібні повідомлення мають на меті дискредитувати український уряд та його зусилля щодо ліквідації наслідків підриву. Мовляв, Україна підірвала Каховську ГЕС та змусила людей страждати. Однак саме Росія здійснила ще один злочин. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись