Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецьке видання Handelsblatt опублікувало обкладинку з Володимиром Зеленським, який не може потрапити у двері НАТО

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють обкладинку німецького сатиричного видання Handelsblatt із зображенням Володимира Зеленського. Президент України стоїть перед дверима, на яких намальована емблема НАТО. Пропагандисти просувають меседж, що Україні туди ніколи не потрапити. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. На офіційному сайті газети такої обкладинки немає. Штрихкод, позначений на номері з Володимиром Зеленським, належить іншому випуску. Ба більше, на обкладинці зазначено номер 134, проте такого випуску не існує.

Агітпроп систематично поширює фейкові обкладинки іноземних журналів та газет. У такий спосіб російські пропагандисти прагнуть показати, що Захід насправді не підтримує Україну, не поважає та висміює Зеленського, а український порядок денний — хороший привід посміятися. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що американський журнал The Nation присвятив обкладинку Зеленському, назвавши його «злим хлопчиком».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись