Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американський журнал The Nation присвятив обкладинку Зеленському, назвавши його «злим хлопчиком»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нещодавно американський журнал опублікував обкладинку із зображенням Зеленського, де журналісти назвали його «злим хлопчиком». Український президент зображений на тлі телеекранів, де транслюють новини про затонулий батискаф. Автори публікацій дописують, що Зеленський нібито злий, бо вся увага прикута не до його постаті. Це — неправда. 

Фахівці Центру протидії дезінформації дослідили цей кейс і встановили, що такої обкладинки не існує. Фактчекери пояснили, що цей журнал — двотижневий і останній наявний номер вийшов друком 26 червня 2023 року. Наступний випуск видадуть 3 липня. На фейковій обкладинці вказана дата номера: 26 червня — 3 липня 2023 року. Справжня обкладинка цього числа журналу має зовсім інакший вигляд.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Володимир Зеленський нікчемний та некомпетентний) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що весь світ налаштований проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись