Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росіяни ефективно нищать українські танки на полі бою

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що росіяни успішно знищують українську техніку. Мовляв, техніка росіян більш якісна та їй ніщо не стане на заваді. Як приклад автори пишуть, що 9 червня на Донеччині дрон російської армії без проблем знищив український танк. До публікації додають відеодоказ. 

За кейс узялися фактчекери проєкту VoxCheck, які пояснили, що 9 червня росіяни обстріляли танк-муляж. Це був несправжній танк, а приманка для окупантів. Офіцер 54-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Олександр Афанасьєв на своїй сторінці в соцмережах опублікував відео наслідків влучання. У ролику він сказав, що до останнього не вірив, що російські військові «поведуться» на приманку, яку підготували ЗСУ. Військові можуть використовувати такі «приманки», щоб ворог марно використав одиницю зброї. Цього й домагалися українські військові. 

Зрештою, неможливо стверджувати, що на полі бою росіяни НЕ нищать українську техніку, адже це більш ніж можливо у ході війни. Однак пропагандисти зумисне перебільшують значення «знищеної» техніки на полі бою, натякаючи так на нібито низьку боєздатність української армії. 

Аналітикині й аналітики «Детектора медіа» неодноразово пояснювали кейси, у яких пропагандисти нібито стверджували, що російська армія знищила якусь кількість зброї, однак це виявилося брехнею. У такий спосіб автори намагаються приховати власні невдачі, маскуючись «ефективним знищенням зброї». Наприклад, ми спростували фейк, нібито Росія «знищила» п’ять пускових установок Patriot. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись