Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Івано-Франківській області заборонили шпиталізувати військовозобов'язаних без згоди територіальних центрів комплектування

Таку інформацію поширили в українському сегменті соціальних мереж. У повідомленнях ідеться, що в Івано-Франківській області з 13 червня 2023 року нібито тимчасово припинили шпиталізацію чоловіків віком від 18 до 59 років без погодження з територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. Автори до публікацій додають фото витягу про рішення Івано-Франківської ОВА щодо заборони шпиталізації. Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck взялися за цей кейс і визначили, що обласна рада не ухвалювала такого рішення. Про це повідомив заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Ільчишин. Однак таке рішення напередодні справді розглядали з ініціативи ТЦК та СП. Там пояснили, що військовозобов'язані, яких військово-лікарська комісія визнала придатними до несення служби, можуть намагатися потрапити в лікарню, заявляючи про «раптове» погіршення стану.  Голова Івано-Франківської ОВА зазначив, що в такий спосіб люди можуть уникати мобілізації.

Сам витяг, фото якого поширювали в соцмережах, фактчекерам не вдалося знайти. Вони написали, що на офіційному сайті Івано-Франківської ОВА нема відповідних розпоряджень. Фото витягу попередньо поширили телеграм-канали та медіа українського сегменту, хоча його нема на офіційних сторінках.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись