Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Валерій Залужний заявив, що росіян потрібно «вбивати» як націю

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, буцімто Валерій Залужний заявив, що росіян потрібно «вбивати» як націю. Автори посилаються на інтерв’ю Залужного виданню The Economist. Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і встановили, що Валерій Залужний такого не говорив. Це просто вигадка пропагандистів. У інтерв’ю головнокомандувач ЗСУ говорив про знищення російських військових, які вторглися на територію України. Він розповідав про російсько-українську війну з початку 2014 року і наголосив, що в умовах війни росіян (і будь-яких інших ворогів) треба вбивати. А українська армія не повинна боятися це робити. Тобто Валерій Залужний мав на увазі російських окупантів, а не цивільних. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти намагаються виставити українців та українське керівництво агресорами. Нібито українська армія здатна вбивати мирних людей. Так автори вибілюють росіян, приховуючи справжні їхні дії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись