Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Російські військові «знищили» склад боєприпасів в Умані

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що росіяни успішно знищують українські склади з боєприпасами. Мовляв, Україна втрачає свою боєздатність і програє. Як доказ автори наводять у приклад відео нібито зі «знищеним» складом боєприпасів в Умані. Автори дописують, що це відбулося 8 червня 2023 року під час ракетного обстрілу. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які встановили, що насправді 8 червня 2023 року росіяни влучили в промисловий об’єкт та автомийку, а не в склад з боєприпасами. Крім цього, тоді росіяни  поцілили і в супермаркет. У результаті є постраждалі. Теза про знищення складів безпідставна, пропагандисти не наводять доказів.

Тобто автори використовують риторику про знищення військових об’єктів, аби приховати свої воєнні злочини. Бо обстрілюють окупанти цивільну інфраструктуру, громадські місця, де можуть перебувати люди. Наприклад, 27 червня 2023 росіяни обстріляли центр Краматорська на Донеччині, поцілили поблизу кафе та магазинів. Це не поодинокий випадок. 

У такий спосіб пропагандисти прагнуть вибілити росіян, нібито вони не вбивають мирних людей та не чинять геноциду. Водночас намагаються переконати, що обстрілюють військові об’єкти (що також не виправдовує їхню агресію), хоча насправді російська армія нищить і цивільну інфраструктуру, вбиваючи людей. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись