Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує радянське минуле

Російські пропагандисти позиціюють СРСР як «золоту добу», в яку всім варто повернутися. Цей історичний період залишається важливим для російської пропаганди, оскільки близько 63% росіян досі сумують за Радянським Союзом.

Агітпроп подає розпад СРСР як катастрофу і вкрай негативно відгукується про тих людей, які нібито «розвалили Союз», наприклад, Михайла Горбачова, Бориса Єльцина та Леоніда Кравчука. А будь-які знаменні дати радянського періоду, як-от 9 травня, коли в Росії святкують День перемоги над нацистською Німеччиною, зустрічають з ейфорією. Коли все ж таки доводиться згадувати про репресії та голодомори, які спричинив Радянський Союз, їх подають як вимушену жертву всіх народів СРСР. І засуджують лише керівників держави, а на виконавців уваги не звертають.

Для «підтвердження», що Радянський Союз був великою державою, використовують  кіно. Схожу до персонажів кіно роль у тактиці пропаганди «героїзація» відіграють правдиві чи вигадані історії з життя радянських людей про їх нібито героїзм та самопожертву. Після окупації українських територій росіяни приносять туди своїх «радянських героїв», пов’язаних із цими місцями. Наприклад, Василя Маргелова та Павла Судоплатова.

«Герої» мало що значать без образів ворогів. Їхню роль найчастіше відіграють противники СРСР у німецько-радянській та холодній війні; жителі країн, які виникли після розпаду СРСР; противники влади сучасної Росії тощо. Ці вороги, як правило, мають лише негативні риси і відіграють роль «еталону зла», а їхні дії та ідеї, за словами пропаганди, завжди є неправильними і злочинними.

Пропаганда доволі часто використовує образ Йосипа Сталіна для власних цілей. Вона не героїзує «вождя» і навіть не заперечує частину з його звірств, яким знаходить виправдання. Натомість Сталін подається як «сильний лідер, який врятував країну у критичний момент», до того ж його образ резонує із нинішнім образом Володимира Путіна. Також ім'ям Сталіна російські пропагандисти виправдовують репресії на тимчасово окупованих територіях України.

Агітпроп позитивно відгукується про радянську техніку, якою користуються окупаційні війська під час війни проти України. Те саме і з об’єктами, які збудували в часи СРСР. Наприклад, якщо через бойові дії було пошкоджено міст, то російські дезінформатори напишуть, що міст встояв, тому що був побудований в СРСР.

Так російська пропаганда використовує сентименти людей і почуття ностальгії за чимось світлим та ідеальним. Росія уособлює СРСР, державу, в якій нібито все було прекрасно, і готова знову принести це почуття людям. Ця тактика спрямована переважно на росіян та мешканців тимчасово окупованих територій України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись