Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська влада заявила, що Київська ГЕС на 93% аварійна

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українська влада нещодавно заявила, ніби Київська ГЕС на 93% аварійна. Мовляв, відповідні служби не дбають про безпеку ГЕС і це може призвести до затоплення окремих територій. Як доказ автори наводять карту Києва, на якій є умовні позначки щодо ймовірних затоплених районів столиці. Наприклад, у публікаціях пишуть, що Оболонський район затопить через 3 хв, Троєщину — ще через 2 хв, Поділ — через 10 хв тощо. Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck проаналізували кейс і з’ясували, що жодних офіційних заяв від влади не було. Тобто теза про «аварійний стан Київської ГЕС» — пропагандистський вкид. А за допомогою зворотного пошуку Google фактчекери знайшли фото мапи, на якій показано почергове затоплення районів Києва в разі прориву дамби. Така мапа справді існує. У 2012 році українське медіа опублікувало матеріал, де порушували якраз тему Київської ГЕС. Журналісти за допомогою не названих у матеріалі експертів склали цю карту. Тобто вона може бути не зовсім точною. 

Один із названих експертів у цьому матеріалі, еколог Володимир Борейко, заявляв, що крижини, які намерзли в Київському морі, можуть призвести до пробоїн у дамбі. Іншої інформації про прорив дамби чи затоплення окремих територій не було. 

Попри те, що така мапа існує, жодної заяви про аварійний стан Київської ГЕС не було. Пропагандисти просто використали старий журналістський матеріал та взяли звідти вигідні їм дані. Зокрема й карту «затоплень».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись