Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна здійснює фальшиві атаки на ядерні об’єкти, щоб дискредитувати російські війська

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна може здійснювати фальшиві операції та обстрілювати ядерні об’єкти, щоб насамперед звинуватити в цьому Росію. Автори дописують, що в умовах «відсутності військового прогресу» Україна жадатиме провокацій.

Фактчекери проєкту EU vs Disinfo взялися за цей кейс і визначили, що ця пропагандистська теза з’явилася на тлі новин від Головного управління розвідки України, що росіяни готують масштабну провокацію з імітації аварії на ЗАЕС. Власне, як згодом заявили в ГУР, спецслужби Росії розпочали провокації із застосуванням хімічної зброї. Тимчасом фактчекери пояснили, що Росія здійснює провокації, щоб насамперед звинуватити в цьому Україну. А реальними постраждалими від них стануть окупанти, яких потім Росія виставлятиме жертвами «українського режиму». У ГУР наголошують, що Сили безпеки та оборони України під час бойових дій з російськими військами використовують винятково конвенційні засоби. Конвенційна зброя — це зброя, які підлягає контролю з точки зору міжнародних договорів. Тобто українські війська застосовують лише дозволену зброю і не послуговуються іншою. 

Натомість Росія просто віддзеркалює свої дії й так намагається виставити себе постійною жертвою «агресії» України. Пропагандисти відзеркалюють свої ж учинки, щоб відвернути увагу від поточного порядку денного. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись