Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж ВВП Євросоюзу знижується до критично малих показників, тоді як Росії — тільки збільшується

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що економіка Заходу «втрачає свій колишній потенціал» та знижується до критичних показників. Автори кажуть, що ВВП у Європі з кожним роком тільки зменшується, а це свідчить про погане економічне становище. Натомість у Росії, попри війну, всі показники тільки збільшуються. Автори посилаються на заяву диктатора Путіна на одному з пленарних засідань Євразійського економічного форуму.

Фактчекери проєкту The Insider узялися за цей кейс і з'ясували, що нещодавно Єврокомісія опублікувала «Весняний економічний прогноз», згідно з яким ВВП країн ЄС загалом у 2023 році зросте на 1% (попередній прогноз, зимовий, передбачав зростання на 0,8%). 2024 року прогнозується зростання на 1,7%. Тобто теза про зменшення економічних показників у ЄС, зокрема ВВП, — безпідставна. 

Щодо Росії, то команда економічних аналітиків Trading Economics зазначає, що в I кварталі 2023 року російський ВВП знизився на 1,9% порівняно з відповідним періодом минулого року. За даними Світового банку, Міжнародного валютного фонду та Організації економічного співробітництва та розвитку, 2022 рік став поганим для російської економіки. За оцінками експертів, у 2022 році показник валового внутрішнього продукту Росії впав щонайменше на 2,2% за найкращим сценарієм і до 3,9% — за найгіршим. Економіка Росії скорочуватиметься й у 2023 році. За даними організацій, очікується, що ВВП знизиться на 5,6% або на 3,3%. 

Крім того, у дослідженні Єльського університету детально розглянули вплив санкцій на російську економіку,  дійшовши висновку, що «санкції катастрофічно руйнують російську економіку». А згідно з останніми даними Європейської комісії, економіка ЄС «стійко тримається та готова протистояти викликам, зокрема спричиненим війною Росії проти України».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись