Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція НБУ збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що віднедавна Національний банк України збирає дані всіх платежів фізичних осіб (тобто звичайних людей). Мовляв, в Україні збирають особисту інформацію для власних, можливо, корисливих потреб. Автори повідомлень до публікації додають лист-нагадування НБУ українським банкам. Це — маніпуляція. 

У відомстві НБУ заперечили цю інформацію. Там пояснили, що Національний банк з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків виключно щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг – юридичних осіб, які користуються послугами банків. Тобто йдеться про організації, підприємства (юридичних осіб). Щодо фізичних осіб у листі навіть не згадували. Автори повідомлень просто спотворили зміст самого документа.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись