Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецьке видання Eulenspiegel опублікувало обкладинку з написом «Україна збирає гроші для самогубства»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нещодавно німецьке видання Eulenspiegel опублікувало обкладинку свого журналу з написом «Україна продовжує збирати звідусіль гроші на своє самогубство». Це — неправда. 

Фахівці Центру протидії дезінформації дослідили цей кейс і встановили, що такої обкладинки не існує. Натомість за зазначеним на фейковій обкладинці штрих-кодом  можна знайти справжню: на ній узагалі інше зображення та напис. Це фактчекери перевірили на офіційному сайті німецького журналу. 

Ми неодноразово спростовували фейки, які стосуються підробних обкладинок на іноземних журналах/газетах. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Україна канючить гроші) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують фейкові обкладинки саме гумористичних журналів, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні і що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись