Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Президентка Молдови Мая Санду заявила, що надає дозвіл ЗСУ зайти на територію їхньої країни, аби «розібратися з Придністров’ям»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що президентка Молдови Мая Санду під час зустрічі з Володимиром Зеленським 1 червня нібито підтвердила готовність надати територію своєї країни для ведення військових дій армії України, а саме, щоб «розібратися» з так званим Придністров’ям. Автори дописують, мовляв, так президентка Молдови висловлює «прихильність» до України та військ. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що Мая Санду такого не говорила. Пропагандисти просто вигадали її слова щодо військових Сил оборони.

У відомстві президентки спростували цю інформацію та назвали її фейковою. А на зустрічі з пресою Мая Санду заявила, що Україна наразі забезпечує безпеку Молдови і що їхня країна поважає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України та її міжнародно визнані кордони.

Звісно, Україна може реагувати та допомагати іншим країнам, якби був такий запит. А запиту від Молдови не було, тож про жодні відправлення військ навіть не йдеться. Водночас протягом тієї ж зустрічі 1 червня Зеленський заявив, що Україна не претендує на території Придністров’я. 

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти прагнуть показати, що ЗСУ хочуть ескалації війни, продовжити її за межами України або, наприклад, розв’язати інші конфлікти. Нібито Україна ладна розпоряджатися територіями сусідніх країн як їй заманеться, а надто, коли військові «отримують дозвіл». У такий спосіб агітпроп виставляє українських військових агресорами, які нібито претендують на інші території поза межами України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись