Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Фінляндії українських біженців хочуть позбавити соціальної допомоги

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах, де поширюють проросійську риторику, стверджують, що на сайті фінського суспільного мовника Yle з'явилась інформація, нібито у Фінляндії хочуть скасувати соціальну допомогу для українських біженців, бо її розмір буцімто перевищує оплату за збирання ягід. Відповідно, оскільки українці не згідні на ці умови, треба вводити систему допомоги в обмін на працевлаштування. Однак це — маніпуляція.

Автори допису не дають посилання на статтю, де є така інформація, а лише на головну фінськомовну сторінку мовника. Втім, якщо шукати новини на сайті Yle, зокрема в українськомовній секції, то справді можна знайти матеріал, дотичний до проблеми. Однак у ньому йдеться не про плани щодо скасування допомоги. Ба більше, його автори, навпаки, наголошують на тому, що українці охоче працювали би на плантаціях для збирання ягід, проте згідно з теперішнім фінським законодавством така діяльність не вважається «сталим доходом», що може призвести до зменшення розмірів допомоги. Відповідно, у них не залишається вибору, окрім як іти на більш стабільну роботу, якраз щоб не втратити допомогу від держави. Через це фінські компанії почали наймати більше збирачів ягід з Узбекистану та Киргизстану.

Нещодавні політичні трансформації у Фінляндії також пов'язані з питанням міграційного законодавства держави. Зокрема, новий фінський уряд обговорює жорсткіший підхід до нього. Розглядаються такі ідеї як збільшення необхідного терміну постійного проживання на території Фінляндії для отримання громадянства, складання іспиту з фінської або шведської мови для отримання постійної посвідки на проживання (зараз це необхідно робити лише для отримання громадянства) та, зокрема, зменшення розміру соціальних виплат для мігрантів. Однак це не стосується лише українських біженців, а загалом усіх мігрантів у державі. Ці ідеї вже викликали обурення серед них, через що в країні провели мітинги та створили відповідну петицію на Change.org.

Вириваючи подібні новини з контексту, пропагандисти вкотре хочуть показати українців як невдячних, а також знецінити допомогу європейських партнерів. Вони також хочуть викликати паніку серед українських біженців, штучно роздмухуючи масштаб проблеми. «Детектор медіа» вже писав про інші маніпуляції проти українських біженців, зокрема про українця, що нібито зруйнував пам'ятник польським солдатам, що боролись проти нацизму.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись