Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні шукають «менторів з толерантності для фронту»

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах, де поширюють проросійську риторику, стверджують, що на одному з сайтів для пошуку роботи з'явилася вакансія «ментора з толерантності для фронту». Мовляв, серед вимог до кандидатів є «активне статеве життя» та «відсутність венеричних захворювань», а у списку обов'язків є такі позиції як «виявляти прихованих геїв, проводити з ними психологічну роботу» та «для бажаючих проводити фізичні вправи для зміцнення м'язів анального сфінктера». Це — фейк.

За пошуком в інтернеті це оголошення знайти неможливо. Крім того, його спростував Яр Бірзул, співзасновник Фонду Kolo UA, куди нібито шукали «ментора» згідно з «оголошенням». У своєму твітері він написав, що «менторів з толерантності для фронту» у Фонді не шукають.

В «оголошенні» можна знайти низку речень, що вказують на шкідливі стереотипи щодо спільноти ЛГБТК+. Наприклад, одним із завдань на «посаді» мала би бути «профілактика поширення ВІЛ-інфекції та СНІДу». Такі твердження є дискримінаційними, оскільки підтримують хибну інформацію про осіб ЛГБТК+ як нібито головних носіїв вищезгаданих захворювань, навіть попри те, що статистика доводить протилежне. Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть посилити шкідливі стереотипи про спільноту ЛГБТК+ та вкотре показати, що в обмін на допомогу західних партнерів вони нібито змушують Україну «зраджувати традиційним цінностям». Все це є частиною масштабної дезінформаційної кампанії Росії проти спільноти ЛГБТК+, про яку вже писав «Детектор медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись